Dit is de geschiedenis van Scouting Zetten. Onze vereniging is in het verleden ontstaan uit de Lingegroep en de Kleitrapsters. Omdat deze geschiedenissen door elkaar lopen, is bij elk item een letter geplaatst zodat je kunt zien welke geschiedenis het betreft.

L = Lingegroep
K = Kleitrapsters
SZ = Scouting Zetten

(Nog niet de hele geschiedenis staat in de onderstaande tijdlijn. De komende tijd zal de tijdlijn verder aangevuld worden)

Tijdlijn

1899-1903

Kolonel Lord Baden-Powell vecht in Zuid-Afrika voor Engeland mee in de Boerenoorlog. Daarna gaat hij terug naar Engeland en krijgt de opdracht een opleiding voor verkenners in het leger te ontwikkelen.
1907

Lord Baden-Powell houdt met 21 jongens een zomerkamp op Brownsea Island om zijn ideeën van het boek Scouting for Boys uit te testen. Dit is het begin van Scouting.
1936

L: Oprichting Lingegroep

Mede door de publiciteit rond de Wereld Jamboree van 1937 richt mevrouw Heldring samen met Akela Geervliet een welpenhorde op. De eerste horde bestond uit ca. 20 welpen en had hun "hordehol" in de kinderspeelkamer van het huis "de Boomgaard" van de familie Heldring aan de (nu) Heldringstraat. Omdat het hordehol zo dicht bij de Linge staat, wordt de naam Lingegroep gekozen.
1937

L: Wereldjamboree in Nederland

Heel Nederland is in de ban van de Wereld Jamboree in Vogelenzang-Bloemendaal. Koningin Wilhelmina opent het kamp waaraan 27.000 verkenners uit 54 landen deelnemen. Bij deze vijfde Wereld Jamboree neemt Lord Baden-Powell op 80-jarige leeftijd afscheid. Ook de welpen uit Zetten zijn tijdens de bezoekersdagen aanwezig.
april 1941

Padvindergroepen verboden door de Duitsers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden alle padvindersgroepen verboden door de Duitse bezetter. De materialen van de Lingegroep worden in grote kisten opgeslagen in de HBS

L: Revue

Er wordt een revue gehouden met het eigen muziekbandje genaamd "de Voltreffers"

L: Kamp in Ommen

De Lingegroep deed mee aan wedstrijden tijdens een kamp in Ommen waarbij men met veel prijzen thuiskwam.

L: Plannen voor een blokhut

De eerste plannen worden gemaakt voor een eigen blokhut aan het Zwarte Veld

L: Eerste steen gelegd

De eerste steen van de blokhut aan het Zwarte Veld wordt gelegd door Jantje Hendriks

L: Brug over de Linge

De geplande kampweek van de Lingegroep in Putten gaat niet door. In plaats daarvan bouwen de verkenners een brug over de Linge. De houten palen werden geleverd door de plaatselijke aannemers.

L: Tekort aan materialen

Er is zo'n tekort aan spelmaterialen dat een gepionierde toren afgemaakt moet worden met spijkers.

L: Leidingtekort

De problemen met het tekort aan leiding worden zo groot dat de Lingegroep haar deuren moet sluiten. Het is niet verantwoord om door te gaan.
1971 - 1976

L: Activiteiten Lingegroep liggen stil

In deze tijd liggen bijna alle activiteiten stil. Af en toe werden er feestjes in de blokhut gehouden door oud leden. Gelukkig was men een keer net te plaatse om een beginnende brand te blussen, deze was gesticht door vandalen.

L: Herstart Lingegroep

Rond deze tijd komt de familie Franken in Zetten wonen. Fred raakt aan de praat met mensen die bij de blokhut waren en hij wilde het Padvinder gebeuren weer opstarten. Er werd overal geïnformeerd en de Zettense jeugd werd uitgenodigd eens te komen kijken. Er kwamen een heel stel kinderen op af en ze waren zo enthousiast dat er meteen 30 wilden blijven die een tijdje later ook geïnstalleerd werden. De Lingegroep, nu een gemengde Welpen-horde, draaide weer naar hartelust.

Aannamestop

De verkenners verwachten problemen met de enorme aantallen jongens die ze bij het overvliegen zullen moeten opnemen wordt er over dit probleem fanatiek vergaderd. Volgens de gemaakte planningen krijgt men binnen enkele jaren een verkennerstroep van meer dan 40 jongens. Dit leidt in 1982 tot ee tijdelijke aannamestop voor jongens van bepaalde leeftijdsgroepen die bij de welpen willen komen.

Fusie van Scouting Zetten en de Kleitrapsters

De Kleitrapsters komen als complete speltak bij de Stichting Scouting Zetten

Uitbreiden of nieuwbouw?

Zowel de Kleitrapsters in hun noodschoollokaal, dat steeds slechter wordt, als de Stichting Scouting Zetten, die met bijna 100 leden in de te kleine blokhut aan het Zwarte Veld huist, zoeken een beter onderkomen. Na veel plannen voor uitbreiding van de blokhut aan het Zwarte Veld en nieuwbouw op de Lantermansweide komt eind 1984 de kleuterschool "de Paddestoel" beschikbaar.
april 1985