Elke week worden er weer mooie programma’s gedraaid en uitdagende activiteiten georganiseerd bij scouting. Maar wie zijn nou eigenlijk de mensen achter deze vereniging? Elke editie van ‘Kattenkwaad in de Mail’ zullen we één van de kader leden van Scouting Zetten onder de loep nemen. Zo komen we allemaal wat meer te weten over onze leiding, het bestuur, het beheer en de helpende handjes van Scouting Zetten.

Wie ben je en wat doe je bij Scouting Zetten?

Mijn naam is Gerrit Jan Carsjens en ik ben voorzitter van de Stichting Scouting Zetten. De stichting beheert het verenigingsgebouw, het spelmateriaal en de financiën van scouting. Ik zit de vergaderingen van de stichting voor en ook houd ik mij bezig met externe contacten, zoals naar de gemeente toe. Daarnaast loop ik oud papier. 

Hoe oud ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben 56 jaar en ik woon in Dodewaard. Maar oorspronkelijk kom ik uit Den Helder. Daar ben ik geboren en opgegroeid. In Den Helder zat ik ook bij scouting, Jutters Willemsoord Groep IV. Daar ben ik alle speltakken afgelopen, eerst als welp, daarna verkenner, rowan en lid van de stam (dat zijn in Zetten de pivo’s). Een jaar nadat ik ben gaan studeren in Wageningen ben ik van scouting gegaan, maar met een paar scouts uit Den Helder heb ik altijd contact gehouden. We lopen samen nog steeds twee keer per jaar een hike van een dag. In de loop van de jaren is de afstand die we lopen wel wat minder geworden en de tijd die we besteden op een terrasje wat langer. 

Hoe lang zit je al bij Scouting Zetten en hoe ben je erbij gekomen?

Ik ben in 2005 bij het stichtingsbestuur gekomen. Mijn zoons Maarten en Thomas waren toen welp en bever. Ik was eerst gewoon lid, daarna secretaris en de laatste jaren voorzitter. Dat ik al zo lang in het bestuur zit komt vooral door de perikelen met het terrein van scouting. Ik heb een keer geroepen dat ik zou aanblijven totdat alles goed is geregeld met de gemeente. Mijn mede bestuursleden helpen mij daar graag aan herinneren. Maar eigenlijk vind ik het ook niet erg, want ik doe het graag voor scouting.

Wat vind je het leukste bij Scouting?

Ik vind pionieren erg leuk. En natuurlijk vuurtje stoken. Dat deden we in Den Helder vaak op het strand. 

Wat doe je in het dagelijks leven buiten Scouting?

Ik ben universitair docent bij de WUR in Wageningen. Mijn vakgebied is de planologie en ik geef daarin les en doe ook onderzoek. Ik richt mij vooral op de lange termijn ontwikkeling van verstedelijkte regio’s in de wereld en het behouden van een groene en gezonde leefomgeving. Ik doe veel onderzoek in China. 

Heb je nog meer hobby’s naast scouting?

Ik wandel en fotografeer graag.

Waar mag je ’s nachts voor wakker gemaakt worden?

Nergens voor, want ik hou van mijn nachtrust.

Wie wil je nomineren voor de volgende editie van ‘Onder de Loep’?

Linda Geutjes