Nieuws

Onder de loep: Gerrit-Jan Carsjens

Elke week worden er weer mooie programma’s gedraaid en uitdagende activiteiten georganiseerd bij scouting. Maar wie zijn nou eigenlijk de mensen achter deze vereniging? Elke editie van ‘Kattenkwaad in de Mail’ zullen we één van de kader leden van Scouting Zetten onder de loep nemen. Zo komen we allemaal wat meer te weten over onze leiding, het bestuur, het beheer en de helpende handjes van Scouting Zetten.

Wie ben je en wat doe je bij Scouting Zetten?

Mijn naam is Gerrit Jan Carsjens en ik ben voorzitter van de Stichting Scouting Zetten. De stichting beheert het verenigingsgebouw, het spelmateriaal en de financiën van scouting. Ik zit de vergaderingen van de stichting voor en ook houd ik mij bezig met externe contacten, zoals naar de gemeente toe. Daarnaast loop ik oud papier. 

Hoe oud ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben 56 jaar en ik woon in Dodewaard. Maar oorspronkelijk kom ik uit Den Helder. Daar ben ik geboren en opgegroeid. In Den Helder zat ik ook bij scouting, Jutters Willemsoord Groep IV. Daar ben ik alle speltakken afgelopen, eerst als welp, daarna verkenner, rowan en lid van de stam (dat zijn in Zetten de pivo’s). Een jaar nadat ik ben gaan studeren in Wageningen ben ik van scouting gegaan, maar met een paar scouts uit Den Helder heb ik altijd contact gehouden. We lopen samen nog steeds twee keer per jaar een hike van een dag. In de loop van de jaren is de afstand die we lopen wel wat minder geworden en de tijd die we besteden op een terrasje wat langer. 

Hoe lang zit je al bij Scouting Zetten en hoe ben je erbij gekomen?

Ik ben in 2005 bij het stichtingsbestuur gekomen. Mijn zoons Maarten en Thomas waren toen welp en bever. Ik was eerst gewoon lid, daarna secretaris en de laatste jaren voorzitter. Dat ik al zo lang in het bestuur zit komt vooral door de perikelen met het terrein van scouting. Ik heb een keer geroepen dat ik zou aanblijven totdat alles goed is geregeld met de gemeente. Mijn mede bestuursleden helpen mij daar graag aan herinneren. Maar eigenlijk vind ik het ook niet erg, want ik doe het graag voor scouting.

Wat vind je het leukste bij Scouting?

Ik vind pionieren erg leuk. En natuurlijk vuurtje stoken. Dat deden we in Den Helder vaak op het strand. 

Wat doe je in het dagelijks leven buiten Scouting?

Ik ben universitair docent bij de WUR in Wageningen. Mijn vakgebied is de planologie en ik geef daarin les en doe ook onderzoek. Ik richt mij vooral op de lange termijn ontwikkeling van verstedelijkte regio’s in de wereld en het behouden van een groene en gezonde leefomgeving. Ik doe veel onderzoek in China. 

Heb je nog meer hobby’s naast scouting?

Ik wandel en fotografeer graag.

Waar mag je ’s nachts voor wakker gemaakt worden?

Nergens voor, want ik hou van mijn nachtrust.

Wie wil je nomineren voor de volgende editie van ‘Onder de Loep’?

Linda Geutjes

Citytrip Pivo's

Maandag 6 augustus 2018

Vandaag ben ik vroeg opgestaan omdat we met de Pivo's op zomerkamp gaan, daar heb ik heel veel zin in. Toen we op het vliegveld kwamen, werd ik er zoals altijd weer uit gehaald omdat ze me altijd willen controleren en toen wou Sander een foto maken maar dat mocht niet en kreeg hij meer aandacht van de beveiliging dan ik, dat was grappig. Toen we op in Bratislava aan kwamen moesten we eerst met de bus en toen met nog een bus en toen nog een stukje lopen naar ons hostel en toen we onze kamer met airco en dakterras hadden gezien gingen we naar de supermarkt, daar zagen we drinken dat Pivo heette en dat vonden we zo leuk dat we dat hebben mee genomen. Na het eten hebben we Pivo geprobeerd, dit was erg lekker en het werd heel erg gezellig die avond. Groeten jeroen

Dinsdag 7 augustus 2018

De tweede dag begonnen we nog met frisse moed. Gesplitst ging de groep de cultuur van de stad ontdekken. De een ging naar een free tour en de ander het winkelcentrum onveilig maken. Tegen de avond hebben Jeroen en Elco ons eten gekookt. Na een goed gevulde maag hebben we de rest van de dag doorgebracht op het balkon. Het speet de vrouw van de receptie om ons plezier te onderbreken, maar onze onderburen schenen de karaoke niet zo te waarderen. Groeten Marit

Woensdag 8 augustus 2018

Op dag 3 gingen we met de lijnbus naar het kasteel (ruïne) van Devín. Wel was het even zoeken waar we halte 6 konden vinden met behulp van een ‘local’ is dit gelukt. Jeroen probeerde als ‘Art Teacher’ gratis naar binnen te komen zoals hij de dag ervoor ook heeft gedaan bij het museum echter mislukte dit deze keer. Gelukkig was onze ‘Art Teacher’ al eerder op deze plek geweest en liet ons als eerste ‘H**ny Donkey’ zien. We keken verbaast op toen we aan het einde van de tour aangesproken werden op onze ‘dresscode’ waar we onze T-shirt als bandana op hadden. Groeten Nick

Donderdag 9 augustus 2018

We zijn vroeg opgestaan om een dagje naar de Wenen te gaan, wat slechts een uurtje met de bus vanaf Bratislava ligt. Nadat we om een enorme bouwput heen waren gelopen zijn we in de luxe bus die kant op gegaan. In Wenen zijn we een beetje gaan rond sjokken in de enorme stad met ongeveer alleen maar historische gebouwen. Elco en ik hebben nog even rond gekeken in een vlindertuin daar, maar daar snel weggegaan omdat het toch best warm was daar. Vervolgens zijn we naar een zijtak van de Donau gelopen om een beetje pootje te baden, waar Jeroen de kans kreeg om een van zijn kunstwerken neer te spuiten. Daarna hebben we een biertje op het terras genuttigd, en waren we weer onderweg naar Bratislava met de bus. In Bratislava hebben we nog een lekkere avondmaaltijd genuttigd bij een lokaal restaurant, en hebben we nog de nodige Pivo’s gezien. Groetjes Niels

Vrijdag 10 augustus 2018

Dit was helaas onze laatste dag in Bratislava. Vandaag ben ik samen met nick en marit naar het oorlogmonument geweest, dat op het hoogste punt in de stad lag. Toen we daar een uurtje waren geweest zijn we doorgelopen naar het park waar we afgesproken hadden met niels om samen wat te gaan eten. We zijn toen naar een pizzaria gegaan. We hebben er uiteindelijk niks gegeten omdat het eten te lang duurde. Daarna hebben we de bus gepakt naar het hotel, onze spullen gepakt en zijn naar het vliegveld gegaan. Naar verbazing zat onze vlucht nog best vol en was de rest van de terugreis goed verlopen. Groeten Elco

 

Jaarafsluiting R&S

De R&S heeft dit seizoen helaas te weinig aanmeldingen gekregen om op ZOKA te gaan. Natuurlijk mag dat de pret niet deren en is het seizoen desondanks geweldig afgesloten met een spetterende laatste opkomst. Eerst gingen we met de auto naar de Anac in Nijmegen. Je weet wel die Carwash met als bijverdienste een kartbaan. Eenmaal bij de kartbaan aangekomen waren we eigenlijk te laat volgens het personeel. Gelukkig was het vrij rustig en konden we ons gewoon aanmelden als rijders.

Het was vrij spannend! Na het eerste rondje zie je op een groot scherm wie het snelst is op de baan. De eerste ronde was het heel spannend tussen 2 leden en 1 begeleiding. De eerste winnaar was Jeroen 1e jaars R&S. De tweede ronde heeft iedereen natuurlijk door hoe de auto en de baan werkt. Zo ook onze begeleiding Nick a.k.a. ‘De Knaller'. Hij won de tweede ronde met bijna 0.600 seconden voorsprong op Jeroen. Na 2 rondes was het tijd om terug te gaan naar de blokhut waar de begeleiding een heerlijke BBQ heeft georganiseerd.

We hebben gelachen, gegeten en gesport. Sommige leden hadden na wat eten zin om een potje te gaan voetballen en andere bleven gezellig praten. Iedereen was zich aan het voorbereiden op een lange vakantie zonder Scouting en School.

Zomerkamp nieuws Welpen & Woudlopers

Zaterdag 7 juli ( Disney algemeen )

De kinderen kwamen ’s avonds aan op de blokhut, gelijk hebben ze alle spullen klaargelegd met ouders. Toen alle ouders weg waren hebben we gelijk een ren spel gedaan zodat de kinderen hun energie kwijt konden☺. Ze hebben twee spellen gedaan ratten raven en koningenspel. Toen het donker werd gingen ze richting bed maar eerste nacht duurde het best lang voordat ze in slaap vielen. 

Zondag 8 juli ( Brave )

We hadden een hele actieve zondag heel veel bewogen veel renspellen gedaan. We hadden de highlights game gespeeld, dit zijn verschillende spellen waar je punten mee kan verdienen per team. Na het spel hebben we schilden gemaakt in thema. De woudlopers hebben ook tafels gemaakt om te kunnen eten en zelf te koken, terwijl de welpen knutselen. Na het eten hebben we als spel plunder de ruïne gedaan. Dat is een spel dat alle kinderen naar een kist vol muntjes moest zoeken. Ze kunnen per keer 1 munt krijgen van de leiding die bij de kist stonden te verdedigen. Na zo’n lange dag weer lekker gaan slapen.

Maandag 9 juli ( Lion king )

Opstaan, lunch klaarmaken, daarna op naar de tocht. De woudlopers liepen 15 kilometer en de welpen ongeveer 11 kilometer, de tocht was goed te lopen was gelukkig niet extreem warm, we hebben een kleine regenbui gehad was wel even lekker. Veel buffels op het pad en in de heien en weilanden gezien. ’s Avonds verder rustig gedaan bij een filmpje en weer lekker op tijd naar bed gegaan.

Dinsdag 10 juli ( Viana/Moana )

We zijn vandaag naar het watermuseum geweest, ze hebben zich goed vermaakt. Omdat het zo warm was zijn we daarna lekker wezen zwemmen in Klarenbeek. ’s Avonds hebben we bij kampvuur gezeten en spel weerwolven gedaan daarna weer lekker de nachtrust gepakt.

Woensdag 11 juli ( Tarzan & Mowgli )

We hebben lekker ontbeten en daarna het spel tarzan en mowgli gespeeld. Ze zaten in twee teams en er waren verschillende personages verstopt en ze moesten een bijbehorende personage zoeken die het eerst alle personages had, heeft gewonnen. ’s Middags hadden ze voedseljacht gedaan. Ze moesten spellen foutloos doen anders kregen ze geen fruit en konden ze geen fruit spieces maken voor het toetje al nagerecht. ’s Avonds hebben we als spel levend kwartet gespeeld. 4 teams hebben 1 onderdeel van een voorwerp en moet bij andere teams wegpakken om kwartet te krijgen. ’s Avonds hebben we liedjes gezongen bij kampvuur en rustig naar bed gegaan.

Donderdag 12 juli ( Donald Duck en Mickey mouse )

’s ochtends bij het ontbijt een lunchpakket gemaakt. We gingen naar winkelcentrum kronenburg omdat het zo warm was. Nadat we de stad zijn in geweest zijn we naar zwembad geweest om lekker af te koelen. ’s Avonds hadden we het kastelen spel gedaan, dat is een heel leuk spel je moet zo veel mogelijk geld hebben eind het spel, maar er zijn ook kinderen die kaartjes kunnen afpakken om lintjes eraf te trekken. Na het spel lekker bij het kampvuur gezeten en rustig naar bed gegaan. 

Vrijdag 13 juli ( Coco ) 

De kinderen hebben eerst alles opgeruimd en daarna de lipdup geoefend en daarna gelijk echt gefilmd. Als spel afsluiting hebben we levend stratego gespeeld. Daarna kwamen de ouders. Met de bonte middag hebben we de speelfilm gekeken en de kinderen zijn naar huis gegaan. Moe & nagenieten van het leuke kamp.

Zomerkamp nieuws Scouts

In de week van 7 tot 14 juni zijn we met ze scouts op zomerkamp gegaan. Dit jaar in nieuwbergen dicht bij de Duitse grens ( iets wat vaak het sms bericht welkom in Duitsland opleverde) Zoals ieder jaar was er een dag hike en voor de laatste jaars een 2 daagse hike.

Woensdag was de dag dat we naar de stad zijn geweest en waar een paar scouts op het goede idee kwamen door een fontein heen te rennen. Moet ook nog een filmpje van rondzwerven ergens. De patrouiles zijn druk bezig geweest met het pionieren van banken en keukens. Tevens waren de scouts fanatiek bezig met scooby doo, iets waar sommige leiding zich ook schuldig aan maakte. En nadat je een keer een kabelbaan bouwt gaat zwemmen en een paar avond spellen speelt is het alweer de laatste dag en moeten we helaas afbreken en inpakken om richting de blokhut te gaan en de spullen weer op hun plek te drukken. Al met al een mooi zomerkamp wat we ons nog lang zullen heugen.

Scouts en modder

Afgelopen weken hebben wij verschillende leuke dingen gedaan, waaronder basketbal en voetbal. Basketbal was voor sommige van ons makkelijk, omdat de basketbal niet al te hoog hing.

Lees meer...

Veel plezier en zonneschijn bij de Welpen

Het nieuwe jaar bracht bij de welpen weer veel plezier en zonneschijn. Samen met hun leiding hebben zij de afgelopen week veel lol kunnen maken met zijn allen. Of het nou buiten of binnen was, iedere opkomst was weer een feestje!

Lees meer...

Onder de loep November

Elke week worden er weer mooie programma’s gedraaid en uitdagende activiteiten georganiseerd bij scouting. Maar wie zijn nou eigenlijk de mensen achter deze vereniging?

Lees meer...

Jotihunt 2017

Kijk jij ook nog steeds om je heen als je in de auto zit of je een vos ziet? Want dan ben je zeker niet de enige die daar last van heeft. Het Jotihunt virus zorgt er elk jaar weer voor de nodige slachtoffers.

Lees meer...

Overvliegen 2017

Het overvliegen dit jaar was weer een groot spektakel, ondanks de slechte weersvoorspellingen zijn alle leden goed (wel nat) naar de overkant gekomen en vrolijk door de volgende speltak verwelkomt.

Lees meer...

Bestuurnieuws November

Ieder jaar organiseert de bridgeclub 3 Sans-Atout uit Herveld een goede doelendrive. Dit is een jaarlijks bridgetoernooi waarbij de opbrengst is bestemd voor een goed doel. Dit jaar hebben ze gekozen voor ondersteuning van activiteiten voor de jeugd en is hun oog gevallen op ons, Scouting Zetten.

R&S nieuws November

Ja wij als R&S’ers zijn ook weer begonnen dus ook weer beginnen met jawel.. REGELS!
Dat was ook onder andere de 1e opkomst we zijn daar ook ingedeeld voor de opkomsten regelen en brainstormen voor leuke ideeën!

Lees meer...

Woudlopernieuws November

Sinds de zomervakantie hebben we met de woudlopers al heel veel leuke dingen gedaan, waaronder bijvoorbeeld het overvliegen, kanoën, lekker kliederen met zelf gemaakt slijm en tot nu toe wel het hoogte punt: het herfstkampje. 

Lees meer...

Welpennieuws November

De eerste opkomst na het overvliegen liep als gesmeerd voor onze welpen. Ze mochten namelijk de jungledieren helpen met overleven bij de wateroverlast. 

Lees meer...

Welpennieuws april

„Bijna‟ elke zaterdag staat de welpenleiding om 9.30 uur klaar om de inmiddels 18 Welpen een leuke zaterdagochtend te geven. Wat op zich al een hele uitdaging is, want vind maar eens spellen of activiteiten die iedereen leuk vind om te doen!

Lees meer...

Vrije Inloop dag

Op zaterdag 3 juni is er bij Scouting Zetten een vrije inloop dag. Op deze dag is iedereen van jong tot oud welkom om een kijkje te komen nemen bij onze scoutinggroep in Zetten.

Verschillende activiteiten zijn in en om de blokhut aanwezig, waaronder een spannend bosspel, een vuurtje, knutselactiviteiten en nog veel meer andere stoere activiteiten. Deze dag is van 14:00-16:30 uur en je kunt binnen deze tijden inlopen wanneer je wilt. Er is veel te zien, dus een aanrader is wel: Kom niet te laat!

Wij hebben er al veel zin in en we hopen jullie ook!!!