In memoriam: Fred Franken

Op 15 juni 2023 overleed Fred Franken, vader van één van de Zettense oer-scouting-families en mede her-oprichter van onze scouting vereniging in 1976, in de leeftijd van 81 jaar. Met diepe droefheid nemen wij afscheid van Fred. Een ware pionier, een onmisbare kracht binnen Scouting Zetten en andere scoutinggroepen binnen de regio.

Fred en Toos Franken vestigden zich halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw met hun gezin in Zetten. Op dat moment lagen alle scoutingactiviteiten in ons dorp al enkele jaren stil. Tijdens één van zijn vele wandelingen liep Fred langs de vroegere blokhut, waar hij in gesprek raakte met voormalige scoutingleiders. Zijn scoutingverleden vanuit Den Haag en Rotterdam en zijn aanstekelijke energie inspireerden hen, om de Zettense Jeugd uit te nodigen een kijkje te komen nemen. De respons was overweldigend: kinderen uit alle lagen van de Zettense bevolking kwamen op deze uitnodiging af en werden meteen gegrepen door de magie van het scoutingspel. Binnen de kortste keren waren er 30 nieuwe leden en Fred nam trots de rol van leider van deze nieuwe welpenhorde op zich. Hiermee had hij scouting teruggebracht in Zetten.

Freds betrokkenheid ging verder dan alleen het leiden van de welpenhorde. In februari 1978 verleidde hij de groep leidinggevenden en andere avonturiers, om deel te nemen een onvergetelijke hike in de Belgische Ardennen. Ondanks de barre omstandigheden, met veel sneeuw en temperaturen van -22 graden, zetten zij door en volbrachten ze de voettocht door het bergachtige landschap. Deze tocht werd een symbool van doorzettingsvermogen en teamgeest. De jaarlijkse winterhike is vanaf dat moment, tot op de dag van vandaag, een traditie binnen onze scoutinggroep. Fred heeft tot 2017 vrijwel altijd meegelopen en terwijl een groot deel van de jongere deelnemers dan ’s nachts binnen in een groepshuis sliepen, lag hij lekker in zijn tentje, in de sneeuw.

Fred stond ook aan de wieg van andere nieuwe speltakken, binnen Scouting Zetten. De overweldigende toestroom van kinderen in 1978, leidde tot de oprichting van de Rowans & Sherpa’s, de leeftijdsgroep van 16 tot 18 jaar. Gedurende acht jaar begeleidde Fred deze groep scouts en de jaarlijkse zomerkampen, vormden wel de hoogtepunten. Tijdens het kamp werden lange afstandswandelingen met rugzak en tent gemaakt, waardoor hechte vriendschappen werden gesmeed en levenslange herinneringen werden gemaakt. De wandeltochten in onder andere de Eifel en de Ardennen staan bij velen nog diep in hun geheugen gegrift.

Dit kamperen met de rugzak en de enorme materiaalkennis daarvan, kwam niet uit de lucht vallen. Al van jongs af aan kampeerde Fred; eerst met de scoutingroep uit Den Haag, daarna ook met zijn gezin en later ook als begeleider van de Heldring Stichtingen, waar hij voor de jongeren ook wandeltochten in de Ardennen organiseerde. Fred heeft zo vele kinderen/jongeren kunnen helpen en begeleiden naar hun toekomst.

Vanuit zijn periode bij de Haagse scouts wist Fred, dat veel scoutinggroepen ook een eigen muziekkorps hadden. Zo kwam hij aan de wieg te staan van de Scouting Zetten Band. Hij zette zich in als promotor, wierf fondsen voor de muziekinstrumenten en gaf 7 jaar les bij deze band. Fred bleef tot het laatst betrokken bij de band en zijn passie voor muziek en scouting vloeiden naadloos in elkaar over. Na zijn pensionering heeft Fred nog cornet gespeeld in het Historisch Tamboerkorps van de Verbindingsdienst in Ede. In zowel 2002 en 2019 speelde Fred een belangrijke rol in de organisatie van het Landelijk Bandconcours van Scouting Nederland, welke beide keren in Zetten plaats vonden.

Bij elke gelegenheid kwam zijn fantasie en humor om de hoek. Niets was te gek en gezelligheid, je thuis en welkom voelen was belangrijk. Ooit (medio 1987) reed Fred met een busje scouting muzikanten naar een optreden in Nijmegen. Op de A15, achter het stuur, met een gletsjer zonnebril op de neus zei hij gekscherend: “Ik heb geen rijbewijs, maar dat vinden jullie toch niet erg?”

Na zijn afscheid als actief lid van Scouting Zetten in 1986 trok Fred erop uit om het scoutingspel verder te verspreiden en te promoten in de regio. Hij speelde een grote rol bij de oprichting van Scouting Herveld-Andelst (De Spoorzoekers) en Scouting Heteren (De Roode Toren). Daarnaast was hij jarenlang lid van de Landelijke Bandcommissie van Scouting Nederland.

Met zijn kennis, ervaring en onuitputtelijke toewijding gaf Fred anderen de kans om de wondere wereld van scouting te ontdekken, net zoals dat in zijn jeugd zelf had gedaan.

Voor alle maatschappelijke inzet in Zetten en wijde omgeving ontving Fred een Koninklijke onderscheiding en een Waarderingsteken van Scouting Nederland.

Fred was een man van interesse en betrokkenheid en zijn aanwezigheid binnen Scouting Zetten was altijd vertrouwd. De laatste jaren wandelde hij regelmatig binnen met zijn trouwe viervoeter, gewoon om even een praatje te maken. Fred stond bekend om zijn interesse in de vereniging en was nooit terughoudend om zijn mening te delen, alhoewel hij zich realiseerde dat dit soms niet altijd makkelijk was voor de jongere generatie bestuursleden en leiders.

De impact die Fred heeft gehad op Scouting Zetten en de bredere scoutinggemeenschap in de omgeving is onschatbaar. Zijn onvermoeibare inzet en toewijding hebben bijgedragen aan de groei en bloei van onze vereniging. 

Namens Scouting Zetten willen we onze diepste sympathie en medeleven betuigen aan Toos, die met Fred altijd actief was binnen scouting, zijn kinderen -onze vrienden- Harald en Bertil en hun partners, zijn kleinkinderen en verdere familie. Moge de mooie herinneringen aan Fred jullie troost bieden in deze moeilijke tijd. We delen in jullie verdriet en staan altijd klaar om jullie te steunen.

Fred Franken, we zullen je warmte, betrokkenheid, inspiratie en humor missen. Bedankt voor alles wat je voor Scouting Zetten hebt gedaan. Rust zacht, lieve vriend, en moge je avontuur voortleven in de harten van allen die je hebben gekend en lief gehad.