De welpen is de speltak voor jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot 9 jaar bij Scouting Zetten. Het themaverhaal van de welpen speelt zich af in de Jungle net als bij veel andere Scoutingorganisaties over de hele wereld.

Themaverhaal

Het themaverhaal van de welpen is gebaseerd op het Jungleboek van Rudyard Kipling. In de jungle van India groeit Mowgli op bij de wolven. Hij is nooit bang en begrijpt de talen van alle dieren. De wetten van de jungle kent hij allemaal. Alleen... Shere Khan, de tijger, trekt zich helemaal niets aan van deze wetten. Hij wacht zijn kans af om Mowgli te grijpen. Hij haatte deze mensenwelp. Op een dag heeft hij Mowgli te pakken. Net op dat moment komt Shanti aan met de ‘rode bloem’ en vlucht de grote en sterke tijger weg. Shanti komt uit Haveli, het mensendorp aan de rand van de jungle. Na hun eerste ontmoeting is Shanti vaak in de jungle. Ze leert van Mowgli en Baloe één voor één de wetten van de jungle, het is als mens niet altijd makkelijk die te begrijpen. Mowgli leert haar alles wat hij weet, bijvoorbeeld hoe je in een boom klimt en hoe je dieren kan roepen. In de jungle maken Mowgli en Shanti van alles mee. Zo wordt Mowgli aangevallen door de apen, redt Shanti haar broer en wordt er vergaderd over de opvolging van de wolvenleider Akela. Shanti maakt kennis met de dieren van de jungle, zoals Baloe, Bagheera, Ikki, Lakinis, Chil, Raksha, Jacala, en Rikki Tikki Tavi. Maar, Shere Khan loert nog altijd op Mowgli. Als dat maar goed afloopt...

Groepsindeling

Een groep welpen wordt samen een horde genoemd. De ideale grootte van een horde is 24 kinderen. De horde kan een eigen naam hebben. Een welpenhorde wordt opgedeeld in 4 subgroepen van 6 kinderen. Zo'n subgroep heet een nest. In ieder nest krijgen de oudste twee kinderen wat meer verantwoordelijkheden dan de jongere kinderen. De welp die aan het hoofd staat van een nest heet een gids. De 2e persoon heet een helper. Ieder nest heeft een kleur.

Scoutfit

Welpen dragen een groene blouse, met als speltakteken een afbeelding van Mowgli en Shanti, de twee kinderen uit het Jungleboek. De Welpen halen hun inspiratie uit het Jungleboek, de namen van de leiding en veel andere termen komen allemaal daaruit. Bij het uniform behoort ook de Balmoral das, deze das is kenmerkend voor Scouting Zetten.

Wachtlijst

Helaas is er voor deze leeftijdsgroep een wachtlijst.

Informatie Welpen

Opkomsttijden:
Zaterdagochtend 09:30 - 12:15 uur

Contributie:
2021 - € 9,50 per maand
2022 - € 10,00 per maand

Leidingteam Welpen

Contact Welpen

 
envelop Contact

Maarten Carsjens, Teamleider